Zašto proizvodi sa smanjenim udjelom šećera podižu raspoloženje?
U posljednje vrijeme sve više pažnje posvećuje se utjecaju prehrane na naše mentalno zdravlje, istražuju se uzročno posljedične veze unosa nutrijenata i njihovog odraza na psihičko i fizičko stanje čovjeka te se primjećuje da prehrambeni izbori, uključujući sadržaj šećera i glikemijski indeks, igraju ključnu ulogu u izgradnji emocionalnog i energetskog balansa.
Glikemijski indeks (GI) je numerička skala koja mjeri brzinu podizanja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja hrane. Glukoza, koje najviše dolazi iz ugljikohidrata, glavni je izvor energije za stanice, a povećanje njezine razine nakon obroka potiče lučenje inzulina iz gušterače. Hrana s visokim GI-jem brže podiže razinu glukoze, uzrokujući nagle skokove i padove šećera u krvi, što će dovesti do umora i razdražljivosti. Nasuprot tome, hrana s niskim GI-jem sporije podiže razinu glukoze, održavajući stabilniju razinu energije i ravnotežu inzulina te smanjuje rizik od naglih promjena raspoloženja.
Istraživanje iz 2016. godine1 proučavalo je kako ugljikohidrati, uključujući glikemijsko opterećenje, utječu na raspoloženje kod zdravih odraslih osoba. U studiji s 82 sudionika, prehrana s visokim glikemijskim opterećenjem bila je povezana s 38% višim rezultatima depresivnih simptoma, 55% višim rezultatima ukupne emocionalne nestabilnosti i 26% višim rezultatima umora u odnosu na prehranu s niskim glikemijskim opterećenjem. Pretili sudionici su imali 40% više rezultate na ljestvici depresije u usporedbi s osobama normalne tjelesne mase.
Ovi rezultati naglašavaju važnost prehrambenih odluka za mentalno zdravlje, posebno kod pretilih, te za prevenciju kroničnih bolesti i metaboličkog sindroma. Preporuča se ograničiti unos bijelog šećera i brašna, birati hranu bogatu vlaknima, konzumirati proteine iz ribe, nemasnog mesa i mliječnih proizvoda te dati prednost kvalitetnim masnoćama.
1 Breymeyer KL, Lampe JW, McGregor BA, Neuhouser ML. Subjective mood and energy levels of healthy weight and overweight/obese healthy adults on high-and low-glycemic load experimental diets. Appetite. 2016 Dec 1;107:253-259. doi: 10.1016/j.appet.2016.08.008. Epub 2016 Aug 6. PMID: 27507131; PMCID: PMC5154680.