Firentinski keksi
Slatki firentinski keksi, kako im i ime kaže, potječu iz prekrasne Firence. Ovi hrskavi kolačići s bademima i čokoladom danas su pravi klasik među božićnim poslasticama i odlično izgledaju u svakoj kutiji s keksima. No, jeste li znali da ih možete jednostavno pripremiti i sami – i to bez dodatka šećera? Uz Xucker umjesto šećera, priprema je vrlo jednostavna.
Recept za firentinske kekse
Za naše domaće firentinske kekse bez dodanog šećera koristimo mješavinu Xucker Premium (ksilitol) i Xucker Bronxe (eritritol), naš kalorijski neutralni nadomjestak sirovog šećera. Tako ovi božićni bademovi kolačići postaju prekrasno karamelasti.
Instructions
- Kako bismo sami napravili firentinske kekse, najprije nam je potrebna karamel krema. Za to u malom loncu zakuhajte vrhnje, maslac, sol te Xucker Premium i Bronxe, pa lagano kuhajte 4-5 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 160 °C s ventilatorom.
- Sada u velikoj zdjeli pomiješajte listiće badema i mljevene bademe te ih sjedinite s karamel kremom.
- Dvije žlice koristite za raspoređivanje 16 firentinskih keksa na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite ih otprilike 15 minuta dok ne postanu zlatno smeđi, a zatim ih ostavite da se dobro ohlade.
- Čokoladne kapljice otopite na pari i njima premažite donju stranu firentinskih keksa.
- Ostavite čokoladu da se dobro stvrdne. Sada domaće firentinske kekse možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi ili u njima odmah uživati.
Upotrijebite lijevo/desno strelice za kretanje prezentacijom ili pređite prstom ulijevo/desno ako koristite mobilni uređaj